20 Ekim 2008 Pazartesi

Küresel Isınma Nedir?

Küresel ısınma, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artış için kullanılan bir terimdir. Bu olay son 50 yıldır iyice saptanabilir duruma gelmiş ve önem kazanmıştır.Dünya'nın atmosfere yakın yüzeyinin ortalama sıcaklığı 20. yüzyılda 0.6 (± 0.2)°C artmıştır. İklim değişimi üzerindeki yaygın bilimsel görüş, "son 50 yılda sıcaklık artışının insan hayatı üzerinde farkedilebilir etkiler oluşturduğu" yönündedir [1].Küresel ısınmaya, atmosferde artan sera gazlarının neden olduğu düşünülmektedir. Karbondioksit, su buharı, metan gibi bazı gazların, güneşten gelen radyasyonun bir yandan dış uzaya yansımasını önleyerek ve diğer yandan da bu radyasyondaki ısıyı soğurarak yerkürenin fazlaca ısınmasına yol açtığı ileri sürülmektedir.Su buharı, diğer sera gazlarından farklı olarak güneşten gelen radyasyonun şiddetine ve gezegenin ortalama ısısına göre sabit olan bağlı bir değişkendir.
Dolayısıyla küresel ısınma konusunda pasif etkiye sahiptir. Ancak diğer sera gazları, yer yer bağımsız değişken olarak küresel ısınma üzerinde aktif bir etki yaratabilirler. Örneğin karbondioksit, yoğun volkanik etkinlik sonucu ya da insanlar tarafından fosil yakıtların yakılmasıyla yoğun olarak atmosfere salınabilir. Bu durum, gezegenin ortalama ısısından bağımsız olarak ortaya çıkabilen ve ortalama ısının artması sonucunu doğuran bir etken olarak işlev görür.Bugün için bilim çevrelerinde küresel ısınmadan başat rolün atmosferde karbondioksit oranının artmasına bağlanmaktadır. Her ne kadar atmosferdeki karbondioksit,yeşil bitkilerin fotosentez olayında, karbondioksitin litosfer yüzeyinde suda çözünmesiyle, atmosferden çekilmekte ise de, bu mekanizmaların kapasitesinin üzerinde karbondioksit salınımı, gezegen üzerinde sera etkisi yaratmaktadır.Su buharı dışındaki sera gazları dolayısıyla gezegen yüzeyindeki ortalama ısının artması, buharlaşmanın artmasına yol açacaktır. Bu ise atmosferde daha fazla su buharı, yani bulut oluşmasına yol açar. Bulutlar, güneşten gelen radyasyonun bir bölümünü dış uzaya yansıtırken bir bölümünü soğurarak ısınırlar, bir bölümünü de yeryüzüne geçirirler. Litosfer ve hidrosfere ulaşan bu radyasyonun da bir bölümü soğurularak ısınmaya yol açarken bir bölümü dış uzaya yansır. Dış uzaya yansıyan radyasyon yeniden bulut kütlesi ile karşılaştığında, aynı olaylar yaşanır, yansıtılır, soğurulur, dış uzaya kaçar.Bu mekanizma, su buharı dışındaki sera gazlarının atmosferde artması sonucu bulutların sera etkisini artırmakta, küresel ısınmaya yeni bir katkıya yol açmaktadır.Özetleyecek olursak “Küresel ısınma” denince, bütün dünyada sıcaklığın sistematik bir şekilde artması süreci anlaşılmaktadır. Bu yolla bir iklim değişikliği meydana gelmektedir. Çünkü sıcaklık artınca buharlaşma artar, yağışlar ve hava hareketleri değişir. Küresel iklim değişikliğini; belirli olmayan zamanlarda meydana gelen hava halleri değişikliği ile karıştırmamak gerekir. Örneğin belirsiz zamanlarda veya herhangi bir mevsimde meydana gelen kuraklık (örneğin bizde kış kuraklığı) veya yaz kuraklığı olan bölgelerde yağışlı yazlar olayı “hava değişikliği” olarak nitelenir yani iklim değişikliği değildir. O nedenle son 10-15 yıl içinde, sıcaklığın bütün dünyada sistematik olarak artışı, 1983 yılından itibaren ölçmelerle belirlenmiştir. Son yüzyılın en sıcak ve en kurak yazları son 8 – 10 yıl içinde yaşanmıştır. Sıcaklık ölçümleri ile elde edilen bu sonuçları, bazı buzul erime olayları da desteklemektedir. Örneğin, güney kutbundan şimdiye kadar görülmemiş büyüklükte buzul parçalarının koparak ayrılması, İzlanda Buzul’larının son 30 yılda şimdiye kadar görülmeyen bir hızla erimeleri, Himalaya ve Alpler’de cereyan eden buzul erimesi süreçleri gibi dünya üzerinde yaygın olarak görülen süreçler “Küresel Isınma” gerçeğinin yadsınamaz kanıtlarıdır.

IPod

iPod, Apple firması tarafından çıkartılan bir sabit disk veya flash tabanlı dijital müzik çalarlardır.
Apple iPod, Classic (Photo, Video), Touch, Mini, Nano, Shuffle çeşitleri vardır.
iPod Classic zamanla 5 nesil olarak piyasaya sürülmüştür. 4. nesil iPod 20 GB sabit diskle iken 5 ve 5.5 nesil iPod'lar foto veya video özellikli 30, 60 , 80, 160 GB lık sabit disklerle donatılıdır. Beyaz ve Siyah ana renklerde olup OEM veya eşantiyon maksatlı armalı ve renklileri üretilmiş ama bunlar piyasaya sürülmemişlerdir.

iPod, iPod nano ve iPod shuffle
iPod, piyasaya sürüldüğünde yepyeni bir tasarım harikası olan ClickWheel (tıkla-teker) ile kullanımda bir çığır açıyordu. Kullanıcı parmağını ClickWheel üzerinde gezdirdikçe menüler arasında geziyor, sesi ayarlayabiliyor, şarkıyı ileri geri sarıp MP3 teknolojisindeki 5 yıldız üzerinden yapılan değerlendirmeleri düzenleyebiliyordu.
Tabi ki iPod'un bu başarısı sadece ClickWheel'a bağlı değildi. 20GB gibi bir boyutta saklama kapasitesi onun rakipleri arasından kolayca sıyrılmasına yardımcı olan bir başka özelliğiydi. 60GB ile yaklaşık olarak 15.000 adet ortalama bir mp3 dosyası barındırabiliyor, bunun yanında taşınabilir disk özelliği ile kullanıcıların büyük kapasiteli bir diske sahip olmalarına imkan veriyordu. Bu kadar büyük kapasitesine rağmen olabildiğince küçük boyutları onu alanında en aranan cihaz haline getirdi.
iPod ağırlığı yaklaşık 50 gram olan Toshiba sabit sürücüsü kullanıyor. Ayrıca cihazı idare edebilmek için bir işletim sistemi ve MP3 oynatıcı geliştirmek yerine, birçok eski Apple çalışanının olduğu Pixo isimli şirketin işletim sistemini, MP3 oynatıcı olarak da PortalPlayer adlı şirketin oynatıcısını satın aldı.
Rakiplerinin aksine, iPod dosya aktarımını Highspeed Universal Serial Bus USB 2.0 veya iLink IEEE 1394 FireWire standartı ile 480Mbit/saniye varan dosya transfer imkanına sahiptir. Özel şık kutusunda, bir Firewire data transfer kablo, şarj adaptör, kitapçık, CD ve temizleme bezini ihtiva eder. iPod'ların diğer özelliği özel tasarımlı giriş ile çeşitli aksesuarları kullanabilirsiniz (msl. Bose ses sistemi, iTrip FM Frekuenz yayıncısı, çeşitli kullaklıklar, Video TV bağlantı seti, uzaktan kablolu veya kablosuz kumanda vs.). Classic serisi gümüş veya siyah renklerden oluşur. Mini, Nano ve Shufle lar ise diğer renklerdede vardır.
Tabii ki, iPod ilk çıktığında belki bu kadar çok özelliğe sahip değildi. Müzik dinlerken zaman geçirmek için, günümüzde sahip olduğu oyunları barındırmaması kullanıcılar tarafından eksiklik olarak bildirilmiş, kullanıcı isteklerini dikkate alan Apple, oyunlar geliştirip yeni sürüm iPodlar ile kullanıcıya sundular.
İlk geliştirmelerden sonra, 2002 yılında çıkarılan iPod 10GB serisi daha hatasız bir yazılım ve yeni bir ekolayzır sunuyordu. Peşi sıra çıkan sürümlerle 20 ve 30GB'lik modeller kullanıcılar tarafından satın alınırken, git gide artan ünü yan sanayi iPod ürünlerinin de piyasada yer almasına neden oldu. Çok çeşitli ses sistemleri, uzaktan kumandalar, iPod ile çalışan ses kayıt cihazları gibi ürünler de bu pazarda önemli yer buldular.
iPod'ları Apple'in MacOS işletme sistemi yanında Windows'a porte edilmiş iTunes adlı yazılımla PC'lerle dosya karşılaştırma komforlu olarak yapılabilmektedir. Burda Apple'in özerklik anlayışı dahilinde doğrudan sabit disk tanımı ile müzik dosyalarının transferine izin vermemektedir. Buna karşılık iTune yazılımı ve portalı aracalığı ile şarkı dosyalarını, podcast'ları veya video dosyaları yasal yoldan satın alıp iPod'lara kayıt edilebilmektedir.
Amerika pazarından sonra Avrupa pazarına girmek isteyen Apple, burada bir engelle karşılaştı. Avrupa ülkelerindeki yasalara göre bu tip cihazların sağlayabileceği en yüksek gürültü seviyesi 100 desibel olarak belirlenmişti ki, iPod bunun üzerinde ses verebiliyordu. Bunun üzerine tekrar düzenlenen Avrupai iPodlar aynı yılın Ekim ayında piyasaya sürüldüler. iPod satış stratejisine bağlı olarak ertesi yılın başında yeni bir seri daha çıktı. Bu seride kullanıcılar iPodlarının arkalarına hayran oldukları kişi veya grupların imzalarını işlettirebiliyordu. Tabi ki bu hizmet 50 dolarlık bir ücrete taabiydi.
iPod'un başarısının ardındaki iTunes Music Store (iTMS) henüz ülkemizde müzik ve video satışına başlamamıştır.
iPod'un tasarım ve teknoloji yanında felsefesi her zaman korsan üreticilerin ilham kaynağı olmuşsada, kalite yönünden orjinalleriden çok uzakta olan çin malı sahteleri bulunur.
iPod serisinin en yeni ferdi iPod Touch 32GB dır. Bütün çepheyi kaplayan dokunmatik ekrana sahip Touch'un multimedia özellikleri ağır basıyor. Ekran görüş ve kullanış, duruşa göre kendiliğinden dikey veya yatay hale gelebilmektedir ve en küçük 10 yaşındakiler kullanabilir.

NanoTeknoloji Nedir?

Sözlük Anlamı: Nano kelimesi Yunanca nannos kelimesinden gelir ve “küçük yaşlı adam veya cüce” demektir. Günümüzde nano, teknik bir ölçü birimi olarak kullanılır ve herhangi bir birimin milyarda biri anlamını taşır. Genellikle metre ile birlikte kullanılır. Nanometre, 1 metrenin milyarda biri ölçüsünde bir uzunluğu temsil eder (yaklaşık olarak ard arda dizilmiş 5 ila 10 atom). Teknoloji kelimesi ise yine Yunanca tekhné ve logia kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Tekhné el işi veya sanat, logia ise bir konunun çalışılması olarak tercüme edilebilir. Teknoloji genellikle çevre üzerinde kontrol sağlamak amacıyla araç yaratılması olarak tanımlanır. Başka bir anlamla ise teknolojiyi, bilimsel metodların ticari amaçlar için kullanılması olarak yorumlayabiliriz. Genel Tanım: Nanoteknoloji, çok genel tanımıyla, istisnai şekilde küçük (yaklaşık atom boyutlarında) yapıların ticari bir amaca hizmet edebilecek şekilde düzenlenmesidir. Başka şekilde tanımlamak gerekirse: Maddeler üzerinde 100 nanometre ölçeğinden küçük boyutlarda gerçekleştirilen işleme, ölçüm, modelleme ve düzenleme gibi çalışmalar nano-teknoloji çalışmaları olarak nitelenir.